Polikistik Over Sendromu

Doç Dr Buğra Coşkun ve Doç Dr Bora Coşkun Cevaplıyor.

Polikistik Over Sendromu

Merhaba, bugün size polikistik over sendromundan bahsedeceğiz. Polikistik over sendromunun tanısını nasıl koyduğumuzu ve tedavide hangi yaklaşımları sergilediğimiz de konuşacağız. Polikistik over  aslına bakarsanız bir hastalıktan ziyade kompleks bir bulgular bütünü. Bir kadına, sende polikistik over, var diye etiket koymak yerine, ondaki bulgular bütünlüğü ortaya koyup, hangilerinin düzeltilecek olduğunu değerlendirmek daha doğru bir yaklaşım.

Polikistik Over Sendromu Tanısı

Peki tanıyı nasıl koyuyoruz? Polikistik over sendromunda, bu bileşenlerden ilki, adet düzensizliği. Aslına bakarsanız tanı kriterlerinde, adetin hiç olmaması ya da seyrek olması… Hormonal bozulmalar, tüylenme şikayetleri ve ultrasonda polikistik, yani küçük küçük yumurtalık kistlerinin görünmesi yer almakta.

Polikistik Over Sendromunun Sıklığı

Sadece yumurtalık kistleri tanı için baz alınırsa, toplumda sıklığı % 20’lere kadar varmakta. Ama, hormon bozukluğu tüylenme ve adet düzeni ile ilgili bulguları da tanı için işin içine katarsak; Sıklığı %10 civarında görülmekte.  Birde, bunun yanında buzdağının görünmeyen kısmında, çocuk sahibi olma ile ilgili problemler yatıyor.

Polikistik Over ve Gebelik

Birçok polikistik over hastası ilk tanısını, evlendiğinde, gebelik planladığın da, çocuk sahibi olamama şikayeti ile alıyor.  Yalnız iyi haber şu ki; Polikistik over gebelik elde etmek için bir engel değil. Uygun teşhis ve tedavi ile çözülebilen bir sorun. Siz de, polikistik over hastasıysanız; Bir kısır döngü içerisindesiniz. Adet düzeninde bozulma, yumurtlamada bozulma, buna bağlı hormon düzeylerinde değişiklik ve kilo alma. Kilo almaya bağlı tekrar hormonlarda bozulma şeklinde bir kısır döngü.

Polikistik Over Tedavisi

Tedavide temel yaklaşım bu kısır döngüyü kırmak. Bunun için, adet düzenini düzeltmek için doğum kontrol hapları… Olası insülin direncini kırmak içinde, diyet ve egzersiz mutlaka olmalı. Polikistik over tedavisi planlarken muayene bulgularının bizim temel taşımız,  o yüzden böyle bir şüpheniz varsa bir an önce hekiminize başvurun. Sağlıklı günler dileriz. (Doç Dr Buğra Coşkun ve Doç Dr Bora Coşkun Aralık 2020)

Bilgi İçin

Doç Dr Buğra Coşkun ve Doç Dr Bora Coşkun’un cevaplarıyla polikistik over hakkında merak edilenleri sizlerle paylaşmak istedik. Liv Hospital Ankara’da görev yapan hekimlerimize danışmak, muayene olmak ve takip için SİGORTAPARTNER AŞ Ankara Ofisine (0850) 346 11 30 ‘dan ulaşabilirsiniz. Yada sizi aramamız için lütfen TIKLAYIN.

Soru Sor
Whatsapp
Polikistik Over Sendromu Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by