Adet Düzensizliği Nedir? Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Adet Düzensizliği Nedenleri ve Kadınlardaki Etkilerini İnceleyin.

Adet Düzensizliği Nedir?

Üreme çağındaki kadınlar düzenli bir adet döngüsüne sahiptir.  Düzenli adet döngüsünden bahsedilen,  her ay adet görülme kelimesi ile sık karşılaşılır. Genellikle kadınlar, 21 gün ile 31 gün arasında döngülere sahiptir.  Kanamalı adet günleri 2 gün ile 7 gün arasında sürmektedir.  Düzensizlikten bahsettiğimiz zaman; Adetlerin, 21 günden önce gelmesi veya 35 günden uzun sürmesi…

Aynı zamanda 2 günden az veya 7 günden daha uzun sürmesi tanımlanır.  Bununla birlikte kadınlar, adet dışı kanamalarda yaşamaktadırlar. Yani normal döngünün dışında vajinal kanama ile karşılaşmaktadırlar. Düzensiz adet en sık nedeni genelde hormonal nedenlerdir.  Bunlar içerisinde polikistik over dediğiniz bir hastalık, aynı zamanda tiroid hormonlarının ve süt hormonu normal salgılanmaması neden olarak gösterilmektedir.

Düzensiz adet görme nedenlerine baktığımız zaman; Rahim içinde var olan herhangi bir miyom herhangi bir polipte,  düzensiz adet görmeye neden olabilir. Düzensiz adet gören kadınların öncelikle hekim tarafından ayrıntılı öyküsünün alınması önemlidir.  Hekim tarafından ayrıntılı öykü alındıktan sonra,  adet düzeni, kanama miktarı ve adet kanamasının var olduğu günlerin sayısı hesaplanır.

Hastaların gereken değerlendirmesi, ultrason yardımı ile miyomun, polipin veya kanamaya neden olan anormal bir yapının varlığı  ekarte edildikten sonra; Özellikle kanamalı günlerde yani adetin 2 veya 3 gününde tiroid hormonları süt hormonları değerlendirilir. Hastalar hekim tarafından ayrıntılı değerlendirdikten sonra onların adet düzensizliğine yönelik tedaviler belirlenmektedir. Adet Düzensizliği Şikayetiniz için hemen Detaylı Bilgi Alın.

35 Yaş Altı Hastalarda Adet Düzensizliği 

35 yaş altında genellikle hormonal düzensizlikler daha sık görülebilir. 35 yaşından sonra da,  organik sebepler denilebilen,  patolojik  sebepler daha önemli olabilir. Bu hastalar önceklike  yaşa göre değerlendirilebilir.

Gençlerde İlk Adet Döngüsü – Adet Düzensizliği 

Gençlerde ilk adet görme sürecinde, adetin düzene girmesi  birkaç yıl  zaman alabilir.  (Genelde bu 17 – 18 yaşına kadar zaman alabilir.)  Çünkü; Adet , hormonal bir döngüdür.  Yumurtalıklarla ilgili hatta  beyinden salgılanan  hormonlarla ilgilidir. Bu sürecin düzene girmesi için, vücudun gelişimini tamamlaması gerekiyor. Bu gelişimini tamamlaması 2 yıllık 3 yıllık zaman alabiliyor.

İlk yıllarda genç kızlarda düzensizlikler olabilir. Gecikmeler ve bu gecikmenin arkasından çok ağır kanamalı tablolar da, olabilir.  Mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanına başvurmak ve muayene olmak çok önemlidir. Kanamaların , başka sebepleri göz ardı edilmemelidir. (yumurtalık kistleri  başka vb. sebepler de olabilir)  Bunların  mutlaka araştırılması gerekiyor. Genç yaşlarda karşılaşılan benzer sorunlar oldukça yaygındır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmak için , sadece hamilelik süreci beklenmemelidir. Düzenli yıllık kontroller, tedavisi oldukça basit şikayetlerden hızla kurtulmanızı, sağlıklı bir gelişim sürecini getirecektir.

Adet düzensizliği şikayetiniz için; Sorularınızı sorun ve size en yakın kadın hastalıkları uzmanından randevu almak için tıklayın.

Adet Düzensizliği için Hastaneye Gittiğinizde Fark Ücret Ödemeden Muayene Olun

Ülkemizde kullanımı oldukça yaygınlaşan tamamlayıcı sağlık sigortaları, yıl içinde ihtiyaç duyduğunuz SGK Anlaşmalı özel hastanelerde ve ilgili tüm bölümlerde geçerlidir. Hastaneye başvurmanız halinde, sadece 15TL sosyal güvenlik kurumu katılımını ödersiniz. Doktor muayene ücreti, yapılması istenen SGK kapsamındaki test ve tetkikleri sigorta şirketiniz %100 karşılar.

Siz de, bugün hastaneye gitme sebebinizin, ciddi şikayetler ve hastalıklara dönüşmesini beklemeden, tamamlayıcı sağlık sigortanızı yaptırın ve özel hastanelerde fark ücret ödemeyin.

Bir sağlık sigortasına sahipseniz, merak ettikleriniz için Sağlık Sigortaları Ekibimize telefonla ulaşabilir, sorularınız için destek alabilirsiniz. Henüz bir sağlık sigortanız yok ise, hizmet verdiğimiz 29 sigorta şirketinin sunacağı avantajlı sağlık sigortaları için teklif alarak, en avantajlı plana sahip olun.

Adet Düzensizliği İçin gelen Bazı Sorular

Kadın doğum hekimlerine en sık başvuru nedenlerinden biri de;  Adet düzensizliğidir.  Adet düzensizliğinin sebebi için; Önce normal adet döngüsünün nasıl olduğunu bilmek gerekir. Bir kadında normal adet döngüsü hesaplarken, adet görülen kanamanın ilk gününü 1. Günü olarak düşünürüz ve buna göre bir sonraki adetin ilk günü ne kadar olan süreç, 1 adet döngüsüdür. Normalde bir kadında bu süreç ortalama, 28 ile 30 gün arasında sürer ve adet dönemi, adetin ilk gününden itibaren yaklaşık 2 ila 7 gün arasında ki bir dönemdir. Kanama yaklaşık 40-50 cc  ya da günlük 2-3 ped kullanacak kadar bir kanama, meydana gelebilir.

Kadınların hangi durumlarda, adet düzensizliği olduğunu düşünüp.. Hekime  başvurmaları gerekir. Öncelikli olarak adet döngüleri eğer 21 günden daha sıksa ya da, 35 günden daha seyrek ise… Mutlaka doktora  başvurmaları gerekir. Yine,  adet miktarları çok azsa, (gün olarak 10 günü …Bir hafta on gün geçmiş ya da adet miktarları kanama miktarı fazlaysa…)  4-5 pad dolu dolu kanamaları varsa ya da lekelenme şeklinde çok az adet görüyorlarsa; Kansız kalabilecek kadar olan kanamaları varsa da,  mutlaka kadın doğum uzmanlarını başvurmaları gerekir.

Adet dönemi dışında kanamanın 3-4 gün, bir hafta sürmesinden sonra… (Adet bittikten sonra) eğer aralarda da kanamaları oluyorsa, oldukça önemlidir. Mutlaka doktora başvurulmalıdır. İlişkiden sonra kanama varsa, menapozdan sonra  tekrar adet gördülerse,  kanama gördülerse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Adet düzensizliği neden olur;  Adet güzel dediğin en çok sebebi stres ve yaşam şeklindeki değişikliklerden meydana gelebilir. Özellikle çok aşırı kilo alıp kilo verme halinde.  Çok yoğun stresli olan kişinin, psikolojik durumunu etkileyebilecek olaylar yaşandığında.. Sıkı diyetler de.  Yine aşırı egzersiz yapıldığında… Hava değişimi yer değişimi gibi durumları olduğunda, yoğun seyahatlerde ve bazı hastalık durumlarında da adet düzeni bundan etkilenebilir.

Adet Düzensizliği ve Gebeliğe Etkisi 

Hasta doktora başvurduğunda,  öncelikli olarak diğer sebepler dışında, farklı  bir durum var mı diye de,  etken  bu faktörleri mutlaka sorgulanır. Bir gebeliğin oluşması ve buna bağlı olabilecek komplikasyonlar da adet düzensizliğine sebep olur.

Örneğin kadın gebe kalmıştır, düşük yapıyor olabilir.  Gebeliğe bağlı kanamalar meydana geliyor olabilir. Dış gebelik söz konusu olabilir. Buna bağlı kanamalar ve dolayısıyla, gebe kaldığını farkında olmadığı için de direkt adet düzensizliği ve kanamalarla karşılaşılabilir.

Mutlaka adet düzensizliği ile doktora başvuran  çiftlerde,  gebelik olup olmadığına bakılacaktır.

Rahimde polip ve miyom gibi bazı bazı problemlerin olması  da adet düzensizliğine sebep olabilir. Rahimde polip, miyomun olması rahim iç zarını özellikle baskı yapıyorsa yoğun kanamalar veya  ara kanamalar,  adet sonrası lekelenme şeklinde kanamalar şeklinde kendini gösterir.

Adet düzensizliğine sebep olan ve en sık görünen sebeplerden biri de;  polikistik over sendromudur. Polikistik over sendromunun yaratmış olduğu hormonal düzensizlikler sebebiyle,  kadında adet gecikmesi 35 günden daha da seyrek adet görme görülebilir ve polikistik over sendromunun tanı kriterlerinden biri de adet gecikmelidir.

Adet düzensizliği veya beklenmeyen kanamalar, kadın sağlığı için önemli hastalıkların da işaretçisi olabilir. En kısa sürede bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olmak için detaylı bilgi alın. Tamamlayıcı sağlık sigortaları ile; Muayenelerden test ve tetkiklere.. Gerekli olması halinde yatış ve ameliyatlarda da ek ücret ödemezsiniz. Sağlık sigortanızın gecikmeden başlatılması, ileride ortaya çıkabilecek şikayetler, hastalık ve tedavilerinde , sigorta şirketlerinin güvencesi altında olmanızı sağlar. Hemen Tamamlayıcı sağlık sigortanızı yaptırın.

Dilerseniz anlaşmalı özel muayenehane hekimlerinden de hemen , randevu alabilirsiniz.

Soru Sor
Whatsapp
Adet Düzensizliği Nedir? Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by