Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Doktorları hakkında bilgi alın. Hamilelik Planınız için hamilelik öncesinde veya hamileyken özel doğum sağlık sigortası alın. Hemen Bilgi Alın

Jinekoloji Nedir?

Jinekoloji özellikle üreme sistemini etkileyen kadınlara ve kız çocuklarına özgü işlevler ve hastalıklarla ilgilenen fizyoloji ve tıp dalıdır.

Bir Jinekolog Tam Olarak Ne Yapar?

Jinekologlar, pelvik muayeneler, Pap testleri, kanser taramaları ve vajinal enfeksiyonlar için test ve tedaviyi içeren üreme ve cinsel sağlık hizmetleri vermektedir. Endometriozis, kısırlık, yumurtalık kistleri ve pelvik ağrı gibi üreme sistemi bozukluklarını teşhis ve tedavi ederler.

Obstetrik Nedir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalının hamilelik ile ilgilenen bölümüdür. Hamleliğin başlangıcından sonlanmasına kadar olan süreci, doğum evresini ve lohusalık dönemini takip eden bilim dalıdır.

Jinekoloji ve Obstetrik Arasındaki Fark Nedir?

Bir kadın doğum uzmanı, doğum öncesi bakımdan doğum sonrası bakıma kadar hamileliğin tüm yönleriyle ilgilenir.Bir kadın doğum uzmanı bebekleri doğurtur, oysa bir jinekolog bunu yapmaz. Bir kadın doğum uzmanı, doğurganlık tedavileri gibi hamile kalmanıza yardımcı olacak terapiler de sağlayabilir.

Pek çok insan, kadın doğum ve jinekolojinin aynı şey olduğunu düşünüyor. Bu doğru değildir. Jinekologlar sadece jinekolojide uzmanlaşmıştır. Bir doktor her iki tıbbi uzmanlığa da sahip olabilirken, ikisi arasında farklılıklar vardır. Bir kadının ihtiyaçları yaşam boyunca değişir ve belirli koşullar ve sorunlar için kimi görmeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktorları

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktor tercihiniz, oldukça önemlidir. İhtiyacınıza göre uzmanlığı olan doktoru bulmanız gerekir.

OBSTETRİK

Doğum uzmanları ayrıca aşağıdakiler gibi hamilelik komplikasyonlarını ele almak için eğitilmiştir:

Fetüsün uterus dışında büyüdüğü ektopik gebelik

Fetüsün çeşitli nedenlerle iyi durumda olmadığı fetal distres belirtileri

Plasenta sorunlarıpreeklampsi

Sezaryen ile doğum

Bir doğum uzmanı, bebeğinizi doğurduktan ve doğum sonrası depresyon gibi sorunlarla uğraştıktan sonra da size yardımcı olabilir.

JİNEKOLOJİ

Bir jinekolog, bir kadının ilk regl olduğu andan menopoz sonrasına kadar üreme sağlığına özen gösterme konusunda uzmanlaşmıştır. Rahim ağzı, rahim, yumurtalıklar, fallop tüpleri veya vajina gibi üreme sistemini etkileyen durumlar bir jinekolog tarafından teşhis ve tedavi edilir. Jinekologlar ayrıca meme muayenesi, pap smear ve pelvik muayene gibi önerilen taramaları da yaparlar. Ayrıca histerektomi ve tüp ligasyonu yaparlar. Bir jinekolog, kansere neden olan HPV’ye karşı korunmak için insan papilloma virüsü (HPV) aşıları da sağlayabilir. Jinekologlar ayrıca sorumlu cinsel uygulamalar, kontraseptifler ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma gibi cinsel konularda tavsiyelerde bulunabilirler.

Sonuç olarak, kadın üreme sağlığı ile ilgili hamilelik dışında bir rahatsızlığınız varsa, bir jinekolog bununla ilgilenebilir.

Bir jinekoloğun teşhis ve tedavi edebileceği kadın hastalıkları nelerdir?

  • Düzensiz adet görme
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Seks sırasında ağrıya neden olan durumlar
  • Üreme sistemi kanserleri
  • Pelvik organların prolapsusuendometriozis
  • Servikal ve vajinal polipler
  • Yumurtalık kistleri rahim miyomları

Birçok doktor, hastalara kapsamlı bakım sağlamak için hem doğum hem de jinekolojide uzmanlaşmıştır. Bu şekilde, hastalarının sağlık ihtiyaçlarının tüm yelpazesini ele alabilirler.

Hastalıklarınızdan önce bir tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilir ve süre içerisinde  ihtiyacınıza uygun uzmanlığı olan doktorunuzu seçerek dilediğiniz anlaşmalı hastanede tedavinizi oldukça avantajlı fiyatlarla karşılayabilirsiniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Seçimi

Gerek rutin kontroller, gerek ani gelişen rahatsızlıklar,  gerekse hamilelik durumunuz olsun, doktor seçiminiz son derece önemlidir.

Seçeceğiniz doktorunuz size güven vermelidir. Gerekli durumlarda kendisine ulaşabilmeli ve aklınıza takılan konuları danışabilmelisiniz. Ayrıca bazı rahatsızlıklar artı uzmanlık gerektiren alandaki doktorlarca bilinebilir. Doktorunuzu seçerken uzmanlık alanını da araştırmanız avantajınıza olur.

Doktorunuzun sizinle iletişimi, yaklaşımı pozitif olmalı ve size her konuda destek vermelidir. Herhangi bir şüphe ve çekince duymadan aklınızdaki soruları sorabilmeli ve bilgi ile dönüş alabilmelisiniz.

Tüm bu kriterlere rağmen seçtiğiniz doktorunu değiştirme şansınız sağlık sigortanız ile mümkündür. Doktor değişikliği yapabildiğiniz gibi, Türkiye genelinde sağlık sigortanızın anlaşmalı olduğu özel hastaneler arasında da tercih ve değişiklik yapabilirsiniz. Sadece 15 TL ödeyerek anlaşmalı özel hastanelerde muayene olursunuz. Ayrıntılı hastane ve doktor bilgisi için bize ulaşın.

Sağlık ekibimizden hemen destek alın 0850 340 1130

Soru Sor
Whatsapp
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by