Doğumdan Sonra Yapılması Gerekenler

Doğumdan Sonra Yapılması Gerekenler.. 9 aylık sürecinizin sonunda doktor kontrolünüzü ihmal etmeyin. Sağlık Sigortası detaylı bilgisi için bizi arayın. 0(850) 346 1130

Doğumdan Sonra Yapılması Gerekenler

Doğumdan sonra vücudunuz çok değişir. Bazı değişiklikler fiziksel, bazıları ise duygusaldır. Bebeğiniz doğduktan hemen sonra vücudunuzda birçok değişiklik olur. Hamilelik sırasında vücudunuz çok değişmiştir. Bu değişikliklerden bazıları, göğüslerinizin sütle dolması gibi fizikseldir. Diğerleri, ekstra stres hissetmek gibi duygusaldır.

Doğum sonrası yaygın rahatsızlıklar ve bunlar hakkında ne yapılacağı hakkında bilgi edinin. Rahatsızlıktan endişeleniyorsanız, sağlık uzmanınızı arayın. Kendinizi iyi hissetseniz bile, tüm doğum sonrası kontrollerinize gidin.Bunlar, doğum ve doğumdan sonra iyileştiğinizden emin olmak için bebek sahibi olduktan sonra yapılan tıbbi muayenelerdir. Kontrollerinizde, sağlık uzmanınız sağlık koşullarını tespit etmenize ve tedavi etmenize yardımcı olabilir.

Doğum sonrası bakım önemlidir çünkü yeni anneler doğumdan sonraki günlerde ve haftalarda ciddi ve bazen yaşamı tehdit eden sağlık komplikasyonları riski altındadır.

Hamilelikten sonraki bazı sağlık koşulları tıbbi bakım gerektirir. Tamamlayıcı sağlık sigortanız ile doğum sonrası kontrollerinizde muayenelere sadece 15 TL katılım ödersiniz. Muayene içerisindeki test ve tetkikler için artı ücret ödemezsiniz.

Doğumdan Hemen Sonra;

İlk altı hafta boyunca vücudunuza dikkat edin. Yorgun olacak ve bebeğinize odaklanacaksınız, ancak kendi vücudunuzdaki değişiklikleri fark etmeye çalışın. İyileşirken bu çok önemlidir.

Daha iyi hissetmeye başladığınızda, daha fazlasını yapma isteğine karşı koyun. Bu noktada aşırıya kaçmak, iyileşmenize geri dönmenize neden olabilir. Vücudunuzu iyi yiyeceklerle beslemeye, bol su içmeye (özellikle emziriyorsanız) ve yeterince dinlenmeye odaklanın.

Yaygın olarak yapılmaması gerekenler arasında bebeğinizden daha ağır bir şeyi sürmeyi ve kaldırmayı içerir. Doktorunuz normal aktivitelerinize ne zaman devam edebileceğinizi size bildirecektir.

Doğum Sonrası Sizi Neler Bekler?

Doğum sonrası iyileşmeniz birkaç günü içerisinde olmayacaktır. Hamilelik ve doğumdan sonra tamamen iyileşme aylar alabilir. Çoğu kadın 6-8 hafta içinde çoğunlukla iyileşmiş hissederken, tekrar iyi hissetmek bundan daha uzun sürebilir. Bu süre zarfında, vücudunuzun size karşı döndüğünü hissedebilirsiniz. Üzülmemeye çalışın. Vücudunuzun zaman çizelgelerinizin ve beklentilerinizin farkında olmadığını unutmayın. Bunun için yapabileceğiniz en iyi şey dinlenmek, iyi yemek yemek ve kendinize bir mola vermektir.

Vücudunuzu iyi yiyeceklerle beslemeye, bol su içmeye (özellikle emziriyorsanız) ve yeterince dinlenmeye odaklanın.

Kabızlık

Doğumu takip eden günlerde kabızlık çok yaygındır. Buna neden olabilecek birkaç şey var. Hastanede ağrı kesici ilaçlar aldıysanız, bağırsaklarınızı yavaşlatabilirler. Herhangi bir nedenle anestezi (ağrı kesici) aldıysanız, bu da buna neden olabilir.

Kabızlığı hafifletmeye yardımcı olmak için bol su için ve bol miktarda lif içeren yiyecekler yemeye çalışın. Çoğu durumda, bir dışkı yumuşatıcı reçete etme konusunda doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz. Doğumdan dört gün sonra bağırsak hareketiniz yoksa doktorunuzu arayın.

Hemoroid

Hamileliğiniz sırasında hemoroid (rektumdaki bir damarın ağrılı şişmesi) geliştirmiş olabilirsiniz.Doğum sırasındaki zorlanma ve itmelerden de kaynaklanabilir. Bağırsak hareketinden sonra ağrıya ve kanamaya neden olabilirler.Hemoroidleriniz zamanla küçülmelidir. Küçülme yoksa doktorunuza başvurun.

Hormonal Değişimler

Ruh hali değişimlerinizi körüklemenin yanı sıra , hormonlar diğer doğum sonrası semptomlardan da sorumludur. Özellikle geceleri uyurken daha fazla terliyor olabilirsiniz. Sadece terlemenize ateşin eşlik etmediğinden emin olun. Bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Hormonal değişiklikler de birçok yeni anne için saç dökülmesine neden olur. Bu sadece geçicidir. Östrojen seviyeniz yükseldiğinde saçınız normal kalınlığına dönecektir.

Perine Ağrısı

Perine vajina ve anüs arasındaki alandır. Çoğu zaman bu bölge doğum sırasında yırtılır. Diğer zamanlarda doktorunuz vajinanızı doğum için genişletmek için bu bölgede küçük bir kesi yapmak zorunda kalabilir. Bunların hiçbiri vajinal doğumunuz sırasında gerçekleşmemiş olsa bile, doğum sonrası perineniz ağrılı ve muhtemelen şişmiş olacaktır. Bu bölgede birkaç hafta rahatsızlık hissedebilirsiniz. İyileşirken, günde birkaç kez 10 dakika boyunca bir buz torbası üzerinde oturmak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Bu özellikle banyoya gittikten sonra yapmak iyidir. Doğumdan sonraki ilk hafta boyunca, tuvaleti kullandıktan sonra perineyi ılık suyla durulamak için bir fışkırtma şişesi kullanın. Perine bölgeniz her gün daha az ağrıyorsa veya herhangi bir enfeksiyon belirtisi varsa doktorunuza bildirin.

Ağrıyan Meme Uçları Ve Göğüsler

Emzirmenin ilk birkaç gününde kadınların meme uçlarında ve göğüslerinde ağrı olması normaldir. Ağrı birkaç günden fazla devam ederse, bebek doğru şekilde emmiyor olabilir. Pozisyon değiştirmeyi deneyin veya yardım için bir emzirme uzmanına danışın. Bunu meme uçlarınız emzirmenizi engelleyebilecek ağrılı çatlaklar geliştirmeden önce yapın.

Özel hastanelerde 15TL SGK katılım payı dışında ödeme yapmamak, rutin kontrollerinizi ihmal etmemek için sağlık sigortası yaptırın. İstediğiniz anlaşmalı hastanede, anlaşmalı tüm bölümlerde kullanabildiğiniz sağlık sigortanız ile dilerseniz doktor tercihinde bulunabilir, süre içerisinde doktor değişikliği yapabilirsiniz. Üstelik sağlık sigortaları Devlet desteği ile şimdi %20 avantajlı. Detaylı bilgi için uzman sağlık ekibimiz ile görüşün. 0(850) 346 1130

Soru Sor
Whatsapp
Doğumdan Sonra Yapılması Gerekenler Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by