Çocuklarda Orta Kulak Enfeksiyonu

Çocuklarda Orta Kulak Enfeksiyonu; 2-4 yaş arasındaki çocuklarda oldukça sık görülür. Çocuk Sağlık Sigortası ile yılda 10 muayene hakkınız olur.0(850) 346 1130

Çocuklarda Orta Kulak Enfeksiyonu Nedir?

Kulak enfeksiyonları, virüslerin veya bakterilerin kulak zarının arkasında bulunan ortağa kulağa girmesiyle oluşur. Çocuklarda orta kulak enfeksiyonu, orta kulakta irin dolmasıyla oluşur. Oluşan irin kulak zarına baskı yaparak acıya sebep olur.

Orta Kulak Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Kulak ağrısı, orta kulak enfeksiyonlarının en belirgin semptomudur. Çocuğunuz ayrıca şunlar da gözlemlenebilir;

  • Ateş
  • Yeme sorunları
  • Uyku sorunu
  • Çiğneme, emme ve uzanma eylemlerinde orta kulakta ağrılı bir basınç hissedilir.
  • Kulakta ağrı (Bebeğinizin kulağının ağrıdığını kulağını çekiştirmesinden veya normalden daha çok ağlamasından anlayabilirsiniz.)

İltihabın birikilmesinden dolayı oluşan basıncın yükselmesi kulaktaki sıvının kulak zarını yırtmasına sebep olabilir. Kulak zarı yırtılmış çocuklarda baş dönmesi, mide bulantısı, kulakta çınlama ve uğultu hissedilebilir.

Çocuğunuza bir ilaç  vermeden önce mutlaka doktorunuz ile görüşün. Çocuğunuz için yaptıracağız Sağlık Sigortasını doğuştan gelmeyen ve kalıtsal olmayan bu ve bunun gibi hastalıklarınız için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Çocuğunuza tek başına sağlık sigortası yaptırabileceğiniz gibi dilerseniz mevcutta var olan kendi sağlık sigortanıza ek prim ödeyerek de çocuğunuz sağlık sigortası sahibi olabilir.

Kulak Enfeksiyonları Nasıl Olur?

Orta kulak enfeksiyonu genellikle östaki tüplerinden birinin veya her ikisinin şişmesi nedeniyle oluşur. Tüpler, mukusun orta kulaktan boğaza akmasına izin verir.

Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu, asit reflüsü veya alerjiler gibi birçok etken östaki tüplerinin şişmesine neden olabilir. Bu tarz durumlar kulaktaki mukusun boşalmasını engeller. Boşalamayan mukus ve içindeki virüsler ve bakteriler çoğalır bu da orta kulakta irin birikmesine sebep olur. Orta kulak iltihabı hiçbir semptoma sebep olmayacağı gibi bazı durumlarda çocukların kulaklarında dolgunluk ve patlama hissi yaratır.

Çocuklar Neden Kulak Enfeksiyonuna Yakalanırlar?

Özellikle 2 ila 4 yaş arasındaki çocuklar birçok nedenden dolayı yetişkinlere oranla kulak enfeksiyonuna karşı daha savunmasız olurlar. Çocukların orta kulak enfeksiyonu kapmalarının sebeplerinden biri de çocuğunuzun yanında sigara içilmesidir. Erkek çocukları kız çocuklarına göre daha çok kulak enfeksiyonu olurlar.

Kulak enfeksiyonları bulaşıcı değildir fakat bazen bulaşıcı olan soğuk algınlığı kulak enfeksiyonuna sebep olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve soğuk algınlığının arttığı kış mevsiminde orta kulak enfeksiyonu olan insanların sayıları da artar. Çocuğunuzda burun akıntısı, öksürük, ateş gibi belirtiler de görülebilir.

Kulak Enfeksiyonları Ne Kadar Sürer?

Orta kulak enfeksiyonları, herhangi bir özel tedavi uygulanmasa bile, genellikle 2 veya 3 gün içinde kendi kendine geçer. Fakat bazı özel durumlarda, orta kulak enfeksiyonu antibiyotik kullanılmasına rağmen geçmeyebilir. Altı haftanın üzerinde orta kulakta iltihap kalabilir.

Orta Kulak Enfeksiyonları Nasıl Teşhis Edilir?

Hekiminiz fiziki bir muayeneyle kulağı muayene eder, kulak zarının görülmesi için el fenerine benzeyen küçük bir alet olan otoskop kullanılır.

Kulak Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorlar, orta kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için birçok olguyu dikkate almak zorundadırlar. Bunlar;

  • Kulak enfeksiyonun tipi ve şiddeti
  • Çocuğunuzda kulak enfeksiyonun sıklığı
  • Enfeksiyonun ne kadar sürdüğü
  • Çocuğun yaşı ve risk faktörleri
  • Enfeksiyonun çocuğunuzun işitmesi üzerindeki etkileri

Birçok orta kulak enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotik kullanılması gerekmez. Çoğu orta kulak enfeksiyonu kendiliğinde geçebildiği için doktorlar çocuğunuzu bir süre incelerler. Enfeksiyonun geçip geçmediğini anlamak için antibiyotiksiz, ağrı kesici ilaçlar kullanılır.

Çocuk doktorları orta kulak enfeksiyonu durumunda genelde 10 günlük antibiyotik kullanımını önerebilirler. Fakat ciddi bir enfeksiyonu olmayan altı yaş ve üstü çocukların 5 ila 7 gün arasında kısaltılmış bir antibiyotik tedavisi olması da olasıdır.

Tekrarlayan enfeksiyonlar kalıcı işitme kaybına veya konuşma gecikmesine sebep olabilirler, bazı durumlarda çocuğunuzun kulak tüpü ameliyatına ihtiyacı olabilir. Kulak burun boğaz hekimi sıvının orta kulaktan akmasını sağlayarak kulaktaki basıncı eşitlemeye çalışır.

Ne Zaman Bir Hekime Başvurmalıyım? 

Çok nadiren, geçmeyen kulak enfeksiyonları veya tekrarlayan şiddetli orta kulak enfeksiyonları komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, özellikle ateşle birleştiğinde kulak ağrısı veya kulakta dolgunluk hissi olan çocuklar, birkaç gün sonra iyileşmezlerse doktorları tarafından görülmelidir.

Diş çıkarma, kulakta yabancı bir cisim veya sert kulak kiri gibi başka şeyler de kulak ağrısına neden olabilir. Doktorunuz, çocuğunuzun rahatsızlığının nedenini bulabilir ve tedavi edebilir.

Çocuğunuza yıllık ufak primlerle yaptıracağınız Çocuk Sağlık Sigortası ile anlaşmalı özel hastanelerde sadece 15 TL katılım payı ödemesi ile KBB (Kulak Burun Boğaz) ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümlerinde muayene olabilirsiniz.

Tamamlayıcı sağlık sigortası  ile ayakta tedavilerde yılda 8 ila 10 muayene hakkınız olurken yatarak tedavilerde herhangi bir üst limit bulunmaz.

SGK kapsamındaki, doktorunuzun isteyeceği test ve tetkiklere ek ücret ödemezsiniz.

Çocuğunuzun sağlığını güvence altına almak için bizi arayın. 0(850) 346 1130

Soru Sor
Whatsapp
Çocuklarda Orta Kulak Enfeksiyonu Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by