Çocuklarda Zatürre
Çocuklarda Zatürre akciğerleri etkileyen bir akut solunum yolu enfeksiyonudur. Çocuk Sağlık Sigortası ile muayenelerde yalnızca 15 TL ödersiniz. 0(850) 346 1130
Çocuklarda Zatürre Nedir?
Çocuklarda zatürre akciğerleri etkisi altına alan bir akut solunum yolu enfeksiyonudur. Sağlıklı bir insanda nefes aldıkça havayla dolan alveol isimli küçük kesecikler bulunur. Zatürre olan kişide ise bu alveoller irin ve başka sıvılarla dolar, bu da nefes almayı sınırladığı için bu eylemi ağrılı bir hale getirir.
Dünya çapında zatürre en çok çocuk ölümüne sebep olan bulaşıcı hastalık olarak bilinmektedir. Zatürre önlenebilir, zatürreden korunabilir ve ilaç ve bakımla tedavi edilebilir.
Çocuklarda Zatürrenin Sebepleri Nelerdir?
Zatürrenin sebepleri oldukça çeşitlidir. Virüsler, bakteriler ve mantarlar da dahil olmak üzere enfeksiyona sebep olan birçok element zatürreye sebep olabilir.
Bunlardan en yaygın olanları;
- Streptococcus Pneumoniae: çocuklarda zatürrenin en yaygın sebebidir
- Haemophilus Influenzae: çocuklarda zatürrenin ikinci en yaygın sebebidir.
- Solunum Sinsityal Virüsü: çocuklarda zatürrenin ey yaygın viral sebebidir.
- HIV: HIV ile enfekte olan bebeklere zatürre büyük bir risktir, ve zatürreye yakalanma ihtimalleri daha fazladır.
Çocuklarda Zatürre Nasıl Yayılır?
Zatürrenin yayılması birçok şekilde olabilir. Çocuğun boğazında veyahut burnunda yoğun bir şekilde bakteri ve virüs olduğu durumlarda çocuğunuz soluk alıp verdiğinde bu bakteri ve virüsler ciğeri enfekte edebilirler. Aynı zamanda öksürük ve hapşırmada havaya yayılan damlacıklar da zatürre sebebi de olabilir. Ayrıca zatürrenin doğum sorasında veya doğumdan kısa bir süre sonraya kadar kan yoluyla da anneden bebeğe geçebildiği bilinmektedir. Zatürreye sebep olan şeyi bilmek tedavisi ve önlemesi için oldukça büyük bir önem taşıdığı için bu sebeplerin bilinmesi oldukça önemlidir.
Çocuklarda Zatürre Belirtileri Nelerdir?
Zatürre de birçok enfeksiyon gibi yüksek ateş yapar. Yüksek ateşten kaynaklı da çocuğunuzda terleme, titreme ve ciltte kızarıklık gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Ayrıca çocuğunuzun iştahında azalma görebilir ve ishal olduğunu gözlemleyebilirsiniz bu durumlarda çocuğunuz enerjisiz gözükebilirler. Bebeklerde ise fazladan ağlama zatürre belirtisi olabilir.
Çocuklarda Zatürreye Sebep Olan Risk Faktörleri Nelerdir?
Sağlıklı çocuklar genelde bu tarz enfeksiyonlarla doğal savunma mekanizmalarıyla mücadele edebilirken, bağışıklık sistemleri zayıf olan çocukların zatürreye yakalanma riskleri daha yüksektir. Çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflamasının başında yeterli anne sütü alamama ve yetersiz beslenme gelmektedir.
Çocuğunuzun önceden kızamık atlatması ve semptomatik HIV enfeksiyonunun olması zatürreye yakalanma ihtimalinin daha fazla olduğu anlamına gelir.
Bazı çevresel faktörler çocuğunuzun zatürre duyarlılığı geliştirmesine sebep olabilir:
- Biyokütle yakıtlar: Bu yakıtlarla pişen yemekler ve bu yakıtlarla ısıtılan evler zatürre sebebi olabilir, aynı zamanda bu yakıtların yarattığı hava kirliliği de çocukları zatürreye duyarlı hale getirebilir.
- Kalabalık bir evde yaşamak
- Ebeveynlerin sigara içmesi
Çocuklarda Zatürre Tedavisi
Zatürrenin antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Tedavinin ilk aşaması olarak antibiyotik kullanılır. Birçok zatürre vakasında doğal antibiyotiklerin önerildiği kayda geçmiştir. Hastaneye yatış çocuğunuzun zatürresinin sadece çok ciddi olduğu zamanlarda gerekir.
Çocuklarda Zatürre Nasıl Önlenir?
Çocuk ölümlerini azaltma stratejilerinin önemli bir parçası çocukların zatürreye yakalanması önlemektir. Çocuğunuzun bağışıklığını arttırmak zatürreye karşı alınacak önlemlerden biridir.
Yeterli beslenme ve yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenme çocuğunuzun doğal savunma sistemini güçlendirir. Bu sadece zatürreye için değil aynı zamanda birçok çocuk hastalığı için çok önemli bir önlemdir.
İç mekanda hava kirliliğini önlemek, kalabalık evde yaşıyorsanız hijyene önem vermek çocuğunuzun zatürreye yakalanmasını önleyebilir.
HIV ile enfekte olmuş çocuğunuz var ise zatürreye yakalanma riskini azaltabilmek adına hekiminizle görüşmeniz gerekir.
Çocuk Sağlık Sigortası Nedir?
Hiçbir ebeveyn çocuğu hasta olsun istemez. Ancak bazı durumlarda buna istemesek de engel olamayız. Çocuklarınız hasta olmadan önce onlar adına yaptıracağınız Çocuk Sağlık Sigortası ile siz de çocuğunuzun sağlığını teminat altına alın..
Çocuk Sağlık Sigortası bebeğinizin doğumundan sonraki 5-15 günlerde yapılır. Özellikle bebeğiniz ilk yaşına gelene kadar sık sık doktor muayenesine gider. Bu ise aileler için oldukça maliyetli bir durumdur. Sağlık sigortası ise size bu konuda yardım eder, çocuğunuz için özel bir hastanede birkaç muayene ücretine sigortalı yaptırabilirsiniz.
- Çocuğunuzun sene içinde kullanacağı 10 doktor muayenesi sağlık sigortası tarafından karşılanır. Siz ise yalnızca 15 TL SGK katılım ödersiniz.
- Doktor muayenesinin ardından istenilen testler, tahliller, tetkikler sigorta dahilindedir.
- Hastanede yatış durumunun gelişmesi ve ameliyatın gerektiği durumlarda sağlık giderleriniz limitsiz bir şekilde sigorta tarafından karşılanır.
- Dahası Çocuk Sağlık Sigortası devlet desteklidir. Poliçe tutarının %15 ile %40 arasındaki tutarı geri ödeme olarak alabilirsiniz.
- Ayrıca vade farksız taksit seçeneğiyle de kolaylıkla ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sağlık sigortaları hakkında daha fazla bilgi almak ve size en uygun sigortayı öğrenmek için (0850) 346 1130 numaralı hattı arayarak ekibimizle iletişime geçin.
Yoruma kapalı.