Rahim Sarkması Nedir?
Rahim Sarkması Nedir? Rahim Sarkması; rahmin vajinaya doğru kayması veya vajinadan dışarı çıkmasıdır. Sağlık sigortası ile siz de kadın doğum bölümünde 15 TL ödeyin.0(850) 346 1130
Rahim Sarkması Nedir?
Rahim sarkması nedir? Rahim sarkması, pelvik taban kasları ve bağları gerildiğinde ve zayıfladığında ve artık rahim için yeterli desteği sağlayamadığında meydana gelir. Sonuç olarak, rahim vajinaya doğru kayar veya vajinadan dışarı doğru çıkıntı yapar.
Rahim Sarkmasının Ana Nedeni Nedir?
Rahim sarkması, zayıflamış veya hasar görmüş kaslar ve bağlar gibi bağ dokuları rahmin vajinaya düşmesine izin verdiğinde meydana gelir. Yaygın nedenler arasında hamilelik, doğum, menopoz sonrası hormonal değişiklikler, obezite, şiddetli öksürük ve tuvalette ıkınma sayılabilir. Rahim sarkması her yaşta kadında görülebilir. Ancak genellikle bir veya daha fazla vajinal doğum yapmış menopoz sonrası kadınları etkiler. Hafif rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez. Ancak rahim sarkması sizi rahatsız ediyorsa veya normal hayatınızı bozuyorsa tedaviden fayda görebilirsiniz. (Rahim Sarkması Nedir?)
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Hafif rahim sarkması genellikle belirti veya semptomlara neden olmaz. Orta ila şiddetli rahim sarkması (uterus prolapsusu) belirtileri ve semptomları şunları içerir:
- Kasıkta ağırlık veya çekme hissi
- Vajinanızdan çıkıntı yapan doku
- İdrar kaçırma (idrar kaçırma)
- İdrar tutamama
- Bağırsak hareketinde sorun
- Tampon veya aplikatör yerleştirme ile ilgili sorunlar
- Küçük bir topun üzerinde oturuyormuş gibi veya vajinanızdan bir şey düşüyormuş gibi hissetmek
Çoğu zaman, semptomlar sabahları daha az rahatsız edicidir ve gün geçtikçe daha da kötüleşir.
Rahim Sarması İçin Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?
Her kadın ilk adet dönemi ile birlikte yıllık düzenli kadın hastalıkları ve sağlığı bölümünde muayene olmalıdır. Rahim sarkmasının belirti ve semptomları rahatsız edici hale gelirse ve normal aktivitelerinizi bozarsa seçeneklerinizi tartışmak için kadın doğum doktorunuza danışın.
Yıllık uygun primlerle sahip olabileceğiniz tamamlayıcı sağlık sigortası ile, anlaşmalı özel hastanelerde kadın doğum bölümünde sadece 15 TL katılım payı ile muayene olun.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkması, pelvik kasların ve destekleyici dokuların zayıflamasından kaynaklanır. Zayıflamış pelvik kasların ve dokuların nedenleri şunlardır:
- Doğum sırasında zorlanma
- Kilolu bebek dünyaya getirmek
- Fazla kilolu veya obez olmak
- Menopozdan sonra düşük östrojen seviyesi
- Kronik kabızlık veya bağırsak hareketleriyle ıkınma
- Kronik öksürük veya bronşit
- Tekrarlanan ağır kaldırma
Rahim sarkması riskinizi azaltmak için kegel egzersizlerini düzenli olarak yapın. Bu egzersizler pelvik taban kaslarınızı güçlendirebilir – özellikle bebeğiniz olduktan sonra önemlidir. Kabızlığı tedavi edin ve önleyin. Bol sıvı tüketin ve meyve, sebze, fasulye ve tam tahıllı tahıllar gibi yüksek lifli yiyecekler yiyin. Ağır kaldırmaktan kaçının ve doğru şekilde kaldırın. Kaldırırken beliniz veya sırtınız yerine bacaklarınızı kullanın. Kronik öksürük veya bronşit tedavisi alın ve sigara içmeyin. Kilo alımından kaçının. İdeal kilonuzu belirlemek için doktorunuzla konuşun ve ihtiyacınız varsa kilo verme konusunda doktorunuzdan destek alın. (Rahim Sarkması Nedir?)
Rahim Sarkması İçin En İyi Ameliyat Hangisidir?
Rahim Sarkması Ameliyatı
Birçok kadın doğum uzmanı, düşen bir rahmi tedavi etmenin en iyi yolunun, histerektomi adı verilen bir ameliyatla onu çıkarmak ve ardından vajinanın tepesini vücudun içindeki bağların sağlıklı kısımlarına tutturmak olduğunu düşünüyor. Diğer jinekologlar ise histerektominin büyük bir operasyon olduğunu ve ancak rahimin bunu gerektiren bir durumu varsa yapılması gerektiğini düşünüyorlar. Bu doğrultuda, jinekologlar arasında rahim sarkmasını tedavi etmek için histerektominin gerekliliği konusunda bazı tartışmalar olmuştur.
Bazı jinekologlar, rahim sarkmasını düzeltmek için gereken tek şeyin bağların uygun şekilde onarılması olduğu ve daha uzun, daha kapsamlı ve daha riskli histerektominin tıbbi olarak gerekli olmadığı görüşünü dile getirdiler. Bu amaçla, yakın zamanda, destekleyici bağları onarmak ve rahmi korumak için laparoskop kullanan bir ameliyat geliştirildi.
Uterosakral bağlar olarak adlandırılan bağlar, çoğunlukla orta kısımda hasar görürken, alt ve üst kısımlar genellikle sağlamdır. Bu laparoskopik prosedürle cerrah, bağların sağlam alt kısmını güçlü, kalıcı dikişlerle bağların güçlü üst kısmına tutturur. Bu, rahmi çıkarmadan onarımı gerçekleştirir. Bu prosedür sadece kısa bir hastanede kalış ve hızlı iyileşme gerektirir. (Rahim Sarkması Nedir?)
Rahim sarkması teşhisi genellikle jinekolojik muayene sırasında ortaya çıkar. Rahim sarkması şikayetiniz varsa mutlaka en kısa zamanda kadın doğum uzmanınızdan bir randevu alın. Rutin kadın doğum bölümü muayenelerinizde sağlık sigortası ile;
- Hastaneye sadece 15 TL katılım payı ödeyin.
- Anlaşmalı özel hastaneler arasında hastane ve doktor tercihinde bulunun.
- Sigorta başlangıç tarihinden sonra gelişebilecek olası rahatsızlıklarınız sağlık sigortanız ile karşılansın.
- Yatış gereken durumlarda oda ,refakatçi giderleri sağlık sigortanız ile %100 karşılansın.
- Vergi avantajı ile devlet desteğinden faydalanın ve poliçe tutarının ortalama %20 sini geri ödeme olarak alın.
Yoruma kapalı.