4 5 6 7 8 9 10 11 Hafta Gebelik

11 Hafta Gebelik

4 5 6 7 8 9 10 11 Hafta Gebelik 1

4 Haftadan İtibaren 11 Hafta Gebelik

Hamile olduğunuzu öğrendiğimize çok sevindik. Adet döngünüzdeki bir gecikmeyle fark etmiş olabileceğiniz hamileliğiniz için; Güzel haberi yakınlarınızla paylaşmadan hemen önce evde bir gebelik testi yapmış olabilirsiniz. Hamileliğiniz başlamasından yaklaşık 10gün içinde idrarda bulunan  hCG hormonu testin pozitif sonuç vermesini sağlar. Bu ayki yazımızda 11 Haftaya kadar sizi neler bekliyor biraz fikir vermeye çalışacağız… Size ve bebeğinize sağlıklar diliyoruz.

4 Haftadan İtibaren 11 Hafta Gebeliğe 

4 Hafta ile başlarken, bazen hemen fark edilmiyor olsa da, gebelikle birlikte vücudunuzda bazı sinyaller fark edilecektir. Döllenen yumurta rahme yerleşmeye çalışırken, bazen küçük kramplar, bazen küçük lekelenmelere sebep olabilir. Rahim duvarının kalınlaşmaya başlaması, bebeğiniz için yavaş yavaş yer açmaya çalışan vücudunuz, çoktan hazırlıklara başladı. Küçük lekelenmeler ve basit kanamaların rahme tutunmaya çalışan yumurtadan kaynaklı olduğundan bahsetmiştik. (implantasyon kanaması) Bu durum, iki günden fazla sürer ise, bir kadın doğum doktorundan randevu almayı ve ilk kontrolünüzü daha fazla geciktirmeyin.

4.haftadan itibaren değişen hormon seviyesi , duygularınızı biraz daha yoğun yaşamanıza sebep olabilir. Bunu ilk üç aylık dönemde olduğu gibi doğumun yaklaştığı son üç ayda da, izlemlemek mümkün. Sizin henüz kabullenmeye, alışmaya  çalıştığınız hamilelik döneminizde vücudunuz çoktan hazırlıklara başlamıştı. Göğüslerde hassasiyet, süt bezlerinin sayısında artmaya, bir miktar yağ tabakasında kalınlaşmaya bağlıdır. Dolayısı ile göğüslerinizde büyüme gözlenir.

Bulantılar ise, bu haftalarda sadece sabahları değil, günün herhangi bir saatinde görülebilir. Anne adaylarının önemli bir bölümünde gözlenebilen bulantı, elbette her anne adayı için farklılık gösterecektir. Sizdeki değişiklikleri fark edeceğiniz başka biri ise vajinal akıntılarda artıştır. Bu akıntıların renksiz veya beyaz olması, yapışkanlığı normal kabul edilirken; Vajinal bölgede kaşıntı, hassasiyet yada koku hissederseniz, doktor görüşü almalısınız. Bu denli değişikliğin elbette vücudunuzda yorgunluk gibi gözle görünür sonuçları beklenir. Hamileliğin normal sonuçları arasındadır.

4 5 6 7 8 9 10 11 Hafta Gebelik 2

5 Haftadan İtibaren 11 Hafta Gebeliğe

5 Hafta Hamilelik Döneminin, Hamileliğinizi öğrendiğiniz ilk anlara göre daha kontrollü olması bekleniyor olsa da, düşünmeye başlayacağınız çok şey kafanızı meşgul edebilir. Bazen artan endişe, azen yerini heyecana, korkuya, mutluluğa bırakırken.. Lütfen endişelenmekten kaçının. Vücudunuzda her an yeni değişiklikler olsa da, uzun bir süre rutinlerinizi devam ettirebileceksiniz. Sadece beslenme alışkanlığınızda biraz düzenleme, alkol sigara gibi alışkanlıklarınız varsa uzaklaşmayı seçmek, bebeğinizin doğumu için bir hastane ve takip edileceğiniz bir kadın doğum doktoru için araştırma yapmaya başlayabilirsiniz.

Bilinenin aksine, hamilelik süreciniz başladıktan sonra da, istediğiniz özel hastanede takibinizi yapabilmek, muayeneleri, tahlilleri ve doğumu karşılayacak bir doğum sağlık sigortası paketini şimdi de satın alabilirsiniz. ( Hamileyken Doğum Paketi )Sağlık ekibimizin sorularınızı cevaplaması, tercih edebileceğiniz özel hastaneler ve doktorlar için bilgi ve fiyat almak için; 09:00 – 18:00 saatlerinde  (0850) 346 11 30 ‘dan arayabilir yada, tıklayarak talebinizi yazılı olarak gönderebilirsiniz.

4 5 6 7 8 9 10 11 Hafta Gebelik 3

6 Haftadan İtibaren 11 Hafta Gebeliğe

6 Hafta Hamilelikte, bebeğinizin gelişimi hızla devam eder, minik doku katları oluşur ve çenesi ile yanaklarına dönüşecektir. Gözler ve burun oluşumu ile kulaş yapısı şekillenmeye başlayacaktır. Doktorunuz bu hafta kal atımını size dinletebilir ve ömrünüz boyunca unutamayacağınız bu sesle tanışırsınız. böbrekler, karaciğer, akciğer gelişim yolcuğunda adım adım oluşur.

Sizde ise, bebeğinizi besleyecek, vücudunuzdaki değişimi harekete geçirecek kan akışı hızlanmaya başlamasıyla; yüzününde kızarlamalar,  göğüs bölgenizde karıncalanma hassasiyet izlenebilir. Sindiriminizde bir miktar yavaşlama beklenir ve bunun sonucu ile kabızlık görünebilir. Lifli yiyecekleri ve mümkünse egzersizi ihmal etmeyin. Günde 7-8 bardak su tüketin.

Göğüslerinizde olması beklenen hassasiyetin sizi etkilemesini en aza indirmek için; Göğüslerinizi kavrayan, gerekirse destekli sütyen bu hassasiyeti azaltacaktır. İlk 3 ay sürebilecek bulantıların sizi zayıf düşürmesine izin vermeyin, küçük porsiyonlarla, sık aralıklarla tüketin. Bulantıyı tetikleyebilecek, yoğun kokularda, aşırı sıcaktan, havasız alanlardan uzak durun.

4 5 6 7 8 9 10 11 Hafta Gebelik 4

7 Haftadan İtibaren 11 Hafta Gebeliğe

7 Hafta Hamilelik Döneminde vücudunuz sıvı tüketimini artırmaya devam eder. Sizin bu eksiği kapatmak için bol sü tüketimini unutmamanız gerekir. Haliyle daha sık tuvalete gitmekte kaçınılmazdır. Ortak alanlarda hijyene, tuvalet temizliğine, 2019’da tanıştığımız pandemik durumlara karşı tedbiri elden asla bırakmayın. Tükettiğiniz taze gıdaların iyi yıkanmış olması, et yerken iyi pişmiş olması sizi hayvanlardan insana geçebilen enfeksiyonlara karşı koruyacaktır. Bebeğinizde ise; beyinde temel bölümlerin oluşması, kol ve bacakların oluşumu öncesi ilk gelişim sürecini izliyor olacağız.

4 5 6 7 8 9 10 11 Hafta Gebelik 5

8 Haftadan İtibaren 11 Hafta Gebeliğe

8 Hafta Hamilelik dönemi ile, bebeğinizin elleri ayakları parmaklarının oluşumu gözlenmeye başlar, ondaki bu mucizevi gelişim hızla ilerlerken, sinir sistemi kaslarla iletişime başlar. Yavaş yavaş  bağırsaklar oluştukça, daha şimdiden atıklarını vücuttan dışarı taşımaya başlamıştır. Geride bıraktığınız neredeyse 2 aylık dönem sonrası, henüz bir kadın doğum uzmanına takibe başlamadıysanız.. Karar vermek için zaman daralıyor; Çünkü artık ilk test ve tetkiklerinizin yapılması, doktorunuzun tavsiyeleri ile gebelik döneminizde destek almaya başlama zamanı geldi.

8 Haftadan 11 Hafta Gebeliğe Kadar Özel Hastane Masrafları için Doğum Sağlık Sigortası 

11 Hafta Gebeliğe Kadar Ne Zaman Sağlık Sigortası Yapılmalıdır?

Planlanlanmış bir dönemde, henüz hamilelik süreci  başlamadan; Hamilelik için de, bekleme süresi olmayan bir doğum teminatı önerebiliyoruz. Hamileliğe ilişkin muayenelerinizi, tahlillerinizi, doğum eyleminize kadar oldukça geniş kapsamlı içeriği ile,  bir doğum sağlık sigortası  satın almak mümkün.  Avantajlı fiyatları, taksitli ödeme seçeneği ve çalışanlar yada eşleri için özel sağlık sigortalarına devletin sağladığı devlet desteği ile; Bekleme süresiz doğum sağlık sigortası büyük bir fırsattır.

Hamilelik süreciniz başladıktan sonra; Doğum Paketi alamayacağınızı düşünmeyin! Size iyi haberlerimiz var.

  • Hamile anne adaylarımız, takip edilmek istedikleri kadın hastalıkları ve doğum uzmanı
  • Doğum yapmak istedikleri özel hastane
  • Doğum harcamaları için ayırdıkları bütçeye göre
  • Doğuma kadarki sağlık harcamalarını karşılayacak bir doğum paketini
  • Hamileyken de alabilirler.

Hamileyken Doğum Paketi (Doğum Sağlık Sigortası) Almanın Faydaları Nelerdir? 

  • Hamileyken gebelik haftanıza göre alınabilir.
  • Özel Hastanelerde muayene ücreti ödemezsiniz.
  • Yapılması gereken tahlil ve tetkikler ücretsizdir.
  • Normal & Sezaryen Doğum paket kapsamındadır.
  • Bebeğinizin ilk işlemleri ücretsizdir.
  • Doğum paketi ile gerektiğinde doktor ve hastane değişikliği mümkündür.
  • Ödemelerinizi taksitle yapabilirsiniz.
  • Peşin ödeyerek peşin indiriminden yararlanabilirsiniz.
  • Sağlık sigortasından yararlanarak, %20 oranında devlet desteği hakkınız doğar.

Doğum Paketleri Hakkında Bilgi Alın.

4 5 6 7 8 9 10 11 Hafta Gebelik 6

9 Haftadan 11 Hafta Gebeliğe Kadarki Gelişimler

Dokuzuncu Hafta itibariyle, (fetus) bebeğiniz artık neredeyse 2,5 cm’e ulaştı. Daha önceleri görünen kuyruk eğrisi kaybolmuşken , kol ve bacaklar uzamaya başlar, ayak parmaklarını oluşturacak tomurcuklar daha belirgindir. Eli şekillenmeye başlar, karaciğer, safra kesesi, böbrek üstü bezleri ve dalak gün be gün oluşumunu tamamlama çabasındadır.

Bebeğinizin ilk hareketleri, uyaranlara verdiği tepkiler gelişir.. Sizin bunu dışarıdan hissedebilmek için ise hemen hemen altıncı aya kadar beklemeniz gerekecektir.

Hassasiyeti devam eden ve büyüyen göğüslerdeki hassasiyetin azalması 4.ayın sonlarına doğru olacaktır. Göğüslerinizdeki değişimler arasında areolarda ( Meme ucundaki koyu renkli bölge) minik beyaz çıkıntılar, yağ üreterek, emzirme sırasındaki nemliliği sağlayacaktır. Spor ve egzersizlerde sizi yormayan, zorlamayan hareketler belki, yüzme tercih edilmelidir. Yüzme kütle ağırlığınızı eklemlere yüklemeyeceği için rahatlamanızı sağlayacaktır.

4 5 6 7 8 9 10 11 Hafta Gebelik 7

10 Haftadan 11 Hafta Gebeliğe Kadar Gelişmeler

Doğumdan birkaç ay sonra ilk çıkan dişleri için yaşayacağınız sevinci hayal bile edemiyorum. Biliyor musunuz, bu haftalarda ilk diş tomurcukları oluşmaya ve diş etleri altında yerini almaya başladı bile…  Gelişim yarışındaki uzuvları gün geçtikçe şekillenmeye devam etmektedir.  Bu gelişimin en büyük destekçisi sizsiniz!

Elbette bebeğinizin gelişimi için vücudunuzun, kalbinizin kan pompalayarak verdiği çaba, harcadığı enerji inanılmazdır. Vücudunuzun sıvı ihtiyacına daha ilk haftalardan itibaren dikkat çekmeye başlamıştık. Bu dönemde de, bol su tüketimini ihmal etmeyin. Kafein’in idrar söktürücü özelliği sıvı kaybına sebep olacaktır. Kahve tüketiminizi azaltabilirsiniz. Bu sizin için olmazsa olmazlardan biri ise, dengeyi sağlamak için gazlı içeceklerden uzaklaşıp, bol su tüketimini öncelemelisiniz.

Kan akış hızınız, bebeğinize taşınan kan için kalbin artan kan pompalayışı ile, damarlarınızdaki yük de artacaktır. Kan akışı artan damarlarda genişleme hatta varis başlangıcı görmek mümkün olabilir. Yorucu olmayan yürüyüşleri, kan akışını engellememek için bacak bacak üstüne atmadan oturmaki fırsat buldukça; Ayaklarınızı yükselterek dinlenmek size iyi gelecektir.

4 5 6 7 8 9 10 11 Hafta Gebelik 8

İlk Üç Aylık Dönemin Sonlarına Doğru 11 Hafta Gebelik

Bebeğinizin uzun zamandır hızla atmaya devam eden kalbi dakikada 120-160 arasında bir sayıya ulaşmış oldu. Kalbin gelişimi ve odacıklı yapısı da hızla tamamlanmaya devam ediyor olacak. Son dönemde ise; cilt tabakası oluşmaya ve vücudunu sarmaya başlamışken.. El ve ayak tırnaklarının da gelişiminin başladığı dönemdesiniz.

Bebeğinizin gelişiminde yeni hücreler, sağlıklı dişler ve kemikler için C vitaminine ihtiyacınız var.  Bu ihtiyaç miktarı, günlük yaklaşık 80-100 mg kadar olacaktır. Tükettiğiniz gıdalar arasına portakal, papaya, çilek, brokoli gibi gıdalar ekleyerek C vitamini desteğinizi artırabilirsiniz.

Önemli bir hatırlatma;

Bu dönemde kan grubu için Rh faktör adı verilen bir protein testi yapılacaktır. Sizin kan grubunuz Rh- olsa da, babanın kan grubunun Rh+ olmasıyla; Bebeğinizin kanı Rh+ olabilir. Vücudunuzda ise Rh + (pozitif) kana karşı antikor  üretebileceği için, bunu göz önünde bulunduracaklardır. Gerekirse  28-29 Haftalarda Rhogam aşısı ise bu tedavi edilebilir bir durumdur.

12. haftanızın gelecek hafta tamamlanmasıyla hamilelikte ilk 3 aylık dönemi tamamlamış olacaksınız.

Sizi gelişmeler ve yeni uygulamalardan haberdar etmek; Hamilelik süreniz boyunca ihtiyaç duyabileceğiniz küçük konu başlıkları hakkında fikir sahibi olmanız için güncel bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz..

Görüşmek üzere.

Soru Sor
Whatsapp
4 5 6 7 8 9 10 11 Hafta Gebelik Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by