Tüp Bebek Tedavisi Ankara

Ankara'da Tüp Bebek Tedavi Merkezleri

KISIRLIK (İNFERTİLİTE) VE TÜP BEBEK İLE İLGİLİ Merak Edilenler

Tüp Bebek Tedavisine başlamadan önce, mutlaka çiftlerin bebek planlaması sonrasında korunmadan birliktelik süresi, sağlık durumları, yaşları gibi bilgiler ve Tüp Bebek uzmanı hekimin değerlendirmesi sonrasında tedavi yöntemine karar verilmelidir. İnternetten okuduklarınızla sınırlı kalarak, rahatsızlığınıza tanı koymamalısınız. Yine internette güvenilirliğinden emin olmadığınız yazıları dikkate alarak hareket yerine konunun uzmanı bir doktora danışmalısınız. Sizin için Tüp Bebek Tedavisi hakkında sorularımızı Liv Hospital Ankara Kadın Hatalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı; Doç. Dr. Coşkun ŞİMŞİR‘e sorduk.

Kısırlık (İnfertilite) Ne Demektir?

Korunmadan düzenli cinsel ilişkiye rağmen, bir çiftin ne zaman yardımcı üreme yöntemleri için doktor desteğine ihtiyacı olabileceğini sormakla başladık. Bebek sahibi olmayı planlayan çiftte kadının yaşı ;

  • 35 altında ise 1 yılın sonunda,
  • 35 – 38 yaş arasında ise 6 ay sonunda,
  • 38 yaş üzeri ise 3 ay sonunda gebe kalamıyorsa, gebeliğe yardımcı yöntemlere başvurmak gerekebilir. Tüm dünyada çiftlerin yaklaşık %15’i kısırlık nedeni ile yardımcı üreme tekniklerine başvurmaktadır.
  • YAŞ FAKTÖRÜ DIŞINDA NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR?

Genel olarak eşlerin herhangi bir korunma yöntemi uygulamadan ve düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen yaşa göre belirli bir süre  boyunca gebe kalamaması durumunda doktora müracaat etmeleri önerilir.

Ancak çok sık ya da seyrek adet görmek, üç ve daha fazla düşük öyküsü, geçirilmiş pelvik enfeksiyon, erkekte bir sağlık incelemesi gereken hallerde bir yılı beklemeden doktora başvurmak gerekir.

BİLGİ ALMAK İSTİYORUM

  • KİLONUN GEBELİĞE ETKİSİ ?

Aşırı zayıf ya da aşırı şişman kadınlar gebe kalmada güçlükler yaşayabilirler. Vücut kitle endeksi(BMI), 30’un üzerindeki anne adaylarında düşük ve erken doğum riski artmaktadır. Bu nedenle gebelik planlarken de, hamilelik süreci başladıktan sonra da, anne adaylarımızın beslenme ve kilo dengesinin takibini önemsiyoruz.

  • SİGARA VE ALKOL KULLANIMI ÇİFTLERİ NASIL ETKİ

Sigara ve alkol kullanımı erkeklerde sperm sayısının kalitesini  ve spermin hareketliliğini olumsuz etkiler. Kadınlarda aşırı sigara kullanımı ise,  Yumurtaların kalitesini bozar, yumurta sayısını azaltır ve erken menopoza sebep olur.

  • TÜP BEBEK UYGULAMASINDA KADININ YAŞI BAŞARIYI ETKİLER Mİ?

Kadınlar için ideal üreme yaşı 20-30 arasıdır. Ancak, modern toplumlarda evlenme yaşı ve buna bağlı olarak gebelik yaşı giderek gecikmektedir. Günümüzde, özellikle kadınların iş hayatında aktif rol almasının artışıyla birlikte, doğurganlıklarını ertelemeleri söz konusudur. İleri yaşta bebek doğuran, özellikle ilk bebek için 30’lu yaşlarını bekleyen pek çok kadın mevcuttur.

TIBBI GELİŞMELER ve UZUN YILLAR SONRASINDA YENİDEN TÜP BEBEK PLANLAMASI YAPAN AİLELER

Tıptaki gelişmelere paralel olarak gebelik takibindeki gelişmeler de ileri yaş gebeliklerini teşvik eder bir hal almıştır. Uzun yıllar boyunca infertilite nedeni ile tedavi görüp de çocuk sahibi olamayan pek çok çiftin kısırlık tedavilerinde sağlanan başarılardan faydalanmak istemeleri de bu artış da önemli rol oynamaktadır. Bu durum tıbbi olarak bazı sorunları beraberinde getirmektedir.

İleri yaş da anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınlar, Ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranı düşmektedir. Bu nedenle, tıbbi veriler ışığında,  kadınlarda erken evlenmeleri ve gebeliği geciktirmemeleri  önerilmektedir.

Başarılı bir Tüp Bebek Tedavisi İçin

Kısaca özetlersek, bebek planlayan çiftlerin öncelikle belirli bir süre, korunmadan cinsel ilişkiyi takip etmesi gerekiyor. Yaş ve diğer sağlık koşullarını da göz önünde tutarak yazımızda da belirtilen yaşlara göre, belirli süre gebe kalamayan kadınların ve elbette erkeklerin de yardımcı üreme yöntemlerini planlamak için bir tüp bebek uzmanı desteği alması düşünülmelidir.

Gebeliğin başlamadığı her durumda tek çözüm tüp bebek olmayacaktır. Sorularımıza verdiği cevaplar için Doç. Dr. Coşkun ŞİMŞİR’e teşekkür ediyoruz. Hekimin “Gebe Kalmadan Önce Neler Yapılmalı” yazısınıda linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Liv Hospital Ankara Hastanesi’nde görev yapan , Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Coşkun ŞİMŞİR, özellikle Ankara dışından tedavi için Ankara’ya gelen ailelerin önemli tercihlerindendir. Güçlü iletişimi, başarılı sonuçlar ve bu sonuçlara ulaşırken, hastalarıyla direkt iletişimi sayesinde, daha çok sayıda ailenin de sağlıkla bebeklerine kavuşmasını diliyoruz

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Sorularınızı Doç. Dr. Coşkun ŞİMŞİR’e yöneltmek isterseniz. Bize Yazın

Soru Sor
Whatsapp
Tüp Bebek Tedavisi Ankara Hakkında Bilgi Almak İster Misiniz?
Powered by